Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Wat is de Nederlandse betekenis van een droge blusleiding

Wat is de Nederlandse betekenis van een droge blusleiding

Een droge blusleiding is een verzinkte gegalvaniseerde stalen pijp die op elke etage van een hoog gebouw een koppeling en of brandkraan bezit waaraan de brandweer een brandweerslang kan aan koppelen met desbetreffende koppeling. Op de begane grond zit ook een afsluiter brandkraan (de voeding), waarop de waterbron aangesloten kan worden. Droge blusleidingen worden gedurende de normale dagelijkse werkzaamheden niet gebruikt. Er er is dan ook geen water aanwezig in deze leiding en dat is waarom een blusleiding en of stijgleiding droog genoemd wordt. Er zit geen waterreservoir of watervoorraad in die gebruikt kan worden als er onverwacht een brand uitbreekt. U zelf intern kan dus geen actie ondernemen met een droge blusleiding.

Controle en onderhoud aan uw droge blusleidingen

RH Brandbeveiliging verzorgt zelf zowel de controle en het eventuele nodige onderhoud aan de droge blusleidingen. Deze controle wordt 1 keer per jaar uitgevoerd door onze gecertificeerde onderhoudsmonteurs, hierbij wordt gecontroleerd of de droge blusleidingen nog wel goed positief zijn werk kan uitoefenen en wordt waar nodig actie ondernomen. Ook verzorgen wij het afpersen aan al uw droge blusleidingen. Dit moet eens in de vijf jaar gebeuren. Hierbij worden de leidingen geheel gevuld met water en wordt er druk op gezet. Het onderhoud van de droge blusleidingen valt onder NEN 1594. Deze NEN normering geeft de prestatie-eisen voor droge blusleidingen.

Waarvoor worden droge blusleidingen gebruikt door de brandweer?

Op het moment dat de brandweer gearriveerd is, zorgt een droge blusleiding of een stijgleiding ervoor dat de brandweer effectief hun job kunnen uitvoeren en zich daardoor kan richten op het snel onder controle krijgen van de brand. Door de droge blusleiding hoeven niet eerst de slangen uitgerold te worden en meegesleept te worden naar de juiste etage, dit is dus overbodig en scheelt zeeën van tijd en geld. De brandweer kan simpelweg hun slang meenemen naar de etage waar actie vereist is, de slang aansluiten op de droge blusleiding en gemakkelijk en snel het vuur bestrijden. Wist u dat in grote en hoge gebouwen droge blusleidingen of droge stijgleidingen verplicht zijn? Dit om de brandweer te helpen om groter wordende schade te voorkomen. Ook gebouwen die moeilijk te bereiken zijn voor de brandweer zijn hiertoe verplicht.

Voorschriften en normeringen droge blusleidingen en de onderdelen

Een gebouw hoger dan 20 meter moet worden voorzien van droge blusleidingen. De droge blusleiding moet voldoen aan NEN 1594 normeringen betreft de: de drukbestendigheid, de onbrandbaarheid van het materiaal van de leiding, de soorten koppelingen (vaak Storz NOK 81), de aanduiding van de brandslangaansluitingen (pictogrammen), de aanduiding van de voedingsaansluitingen (gevelkast).

Voor meer informatie of vragen kunnen wij u per e-mail, WhatsApp, telefoon een vrijblijvend advies aanbieden over het controleren, inspectie of onderhouden van uw droge blusleidingen. Wij kunnen ook een gecertificeerde servicemonteur sturen om uw situatie te bekijken en op maat gemaakt advies te geven op uw gewenste locatie.

Recente blogberichten

Terug naar overzicht